Articol

15.12.2022

Suedia va acorda peste 4,5 milioane de dolari pentru dezvoltarea capacităților de export ale antreprenorilor

Mediul de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului va continua să beneficieze de asistență pentru crearea parteneriatelor comerciale, sporirea competitivității și dezvoltarea capacităților de export. Suedia acordă o nouă finanțare în valoare de 4.567.044 dolari SUA pentru următori trei ani.

 

Mijloacele financiare vor fi valorificate în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), care este implementat din decembrie 2018 de PNUD, cu sprijinul financiar al Suediei, iar din vara anului 2021 și cu asistența financiară a Marii Britanii. Noua etapă de implementare a proiectului a fost lansată la conferința „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului”, organizată pe 14 decembrie 2022 la Chișinău.

Asistența acordată de Suedia va contribui la îmbunătățirea mediului de afaceri și a cadrului normativ și instituțional în vederea integrării exportatorilor din stânga Nistrului în comerțul exterior al Republicii Moldova. Cel puțin 70 de companii vor beneficia de asistență pentru certificare și promovarea exporturilor, dintre care 40 de companii își vor îmbunătăți competitivitatea datorită infrastructurii asigurate prin patru clustere create. Finanțarea adițională va permite dezvoltarea a peste 40 de afaceri, precum și crearea a cel puțin 200 de locuri de muncă pe ambele maluri ale Nistrului.

 

Sursa: https://www.undp.org/ro