Articol

25.03.2023

Statul oferă noi granturi pentru moldovenii din diaspora care deschid afaceri acasă

24 companii, create de lucrători din diaspora sau rudele acestora de gradul I, au semnat, astăzi, 20 martie 2023, contracte cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA)  pentru a beneficia de finanțare nerambursabilă prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie “PARE 1+2”.  Suma totală a granturilor este de circa 6,80  milioane lei, iar volumul investițiilor în economie va constitui  circa 16 milioane lei.

 

Astfel, 15 afaceri vor accesa până la 250 mii lei, după Regula 1+1, ceea ce înseamnă că la fiecare leu investit din remitențe, statul va aloca încă 1 leu sub formă de grant. Alte 9 companii, care au beneficiat anterior de finanțare la Componenta 1+1, au fost acceptate pentru Componenta 1+2, urmând să primească suport pentru extindere și dezvoltare de până la 500 mii lei,  adică 2 lei sub formă de grant pentru fiecare leu investit.

 

Reprezentanții celor 24 de companii selectate pentru finanțare sunt migranți care muncesc în 10 state:  Marea Britanie (7), Italia (6), Germania (3), Spania (2), Franța (1), România (1), Belgia (1), Polonia (1), Ucraina (1) și Rusia (1).

 

Din numărul total de solicitări de finanțare nerambursabilă,  5 întreprinderi activează în industria prelucrătoare, având ca gen de activitate: fabricarea mobilei, fabricarea echipamentelor medicale, fabricarea amblajelor din lemn, etc. Alte 8 afaceri activează în domeniul agriculturii și anume apicultură, cultura arbuștilor fructiferi. Iar 11 companii sunt specializate în prestări servicii: servicii de transport și depozitare, servicii de  sănătate şi asistență socială, servicii de cazare, servicii administrative și activități de servicii suport, activități de recreere și de agrement.

Sursa:https://www.oda.md/