Articol

31.08.2024

Platformele de finanțare participativă (crowdfunding, crowdlending, crowdinvesting) – cum funcționează și cum ne pot fi de ajutor

Ce reprezintă finanțarea participativă și platformele de finanțare participativă

Finanțarea participativă (crowdfunding) reprezintă o practică de finanțare a proiectelor sau întreprinderilor prin colectarea de bani de la un număr mare de persoane („crowd” se traduce ca mulțime de oameni, iar „funding” – ca finanțare). Această practică implică trei categorii de participanți:

  1. inițiatorul proiectului, care propune proiectul ce urmează să fie finanțat (în legislația Republicii Moldova el se numește dezvoltator (persoană juridică) sau debitor-consumator (persoană fizică);
  2. persoanele care doresc să susțină proiectele sub aspect financiar (investitorii);
  3. organizațiile de intermediere, autorizate să presteze servicii de finanțare participativă, care asigură legătura potențialilor investitori cu antreprenorii și debitorii-consumatori ce caută finanțare (în legislația moldovenească aceste organizații se numesc furnizori de servicii de finanțare participativă).

O platformă de finanțare participativă reprezintă un sistem informațional cu acces public, gestionat de un furnizor de servicii de finanțare participativă, care oferă posibilitatea de a răspândi informația despre diverse proiecte și de a aduna oameni dispuși să ofere bani pentru a le susține.

Crowdfunding-ul are drept scop facilitarea accesului la finanțare, în special la etapele incipiente de dezvoltare a unei afaceri în primii ani de activitate (start-up), dar poate fi folosit și cu scopul de a colecta mijloace pentru o gamă largă de proiecte atât antreprenoriale, cât și artistice, sociale, pentru acoperirea cheltuielilor medicale, de călătorii, studii și multe altele.

Mai multe detalii aici.