Articol

27.05.2023

Oportunități de finanțare a irigării la scară mică oferite de Programele IFAD pentru agricultori

Guvernul Republicii Moldovei a încheiat un Acord de finanțare cu Fondul Internațional de Dezvoltare Agricolă (IFAD) pentru implementarea Proiectului Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale (TRTP). Activitatea este concepută pentru a sprijini investițiile în infrastructura rurală productivă, transformarea economică rurală reziliență prin eliminarea blocajelor și consolidarea fermierilor mici (până la 10 ha) și a afacerilor din zona rurală prin promovarea implementării tehnologiilor climatice inteligente. Tipurile de infrastructură eligibile vor include investițiile în infrastructuri publice, cum ar fi schemele de irigare micro și mici.

 

Implementarea proiectului nominalizat are două componente – abordări de investiţii şi sprijin financiar, care include:

1. asistență financiară sub formă de Granturi în valoare maximă de 300 000 dolari SUA unui Grup – client (grup de minim 20 beneficiari eligibili) pentru investiţii în infrastructura de irigare, iar în cazul în care sunt mai puţin beneficiari valoarea maximală a grantului se va calcula după formula: 15 000 dolari SUA x Numărul de beneficiari, și o contribuție de coparticipare de minim 10% a membrilor Grupului – client. Suprafața sistemului de irigare finanțat pentru acest grup de beneficiari va fi de maxim 100 hectare. şi;

2. suport financiar sub formă de Granturi – investiţi cu valoarea maximă 7.500 dolari SUA pentru investiţii în sisteme de irigare la scară mică, și o contribuție de coparticipare de minim 30% a potențialului beneficiar, pentru producătorii agricoli – micii, tinerii antreprenori şi femei din arii rurale (cu excepția or. Chișinău și Bălți), care cultivă până la 10 hectare de terenuri agricole (proprietate și/sau arendă pe termen lung).

 

Sursa: https://www.ucipifad.md