Articol

15.08.2022

ODA SUSȚINE COMPANIILE AUTOHTONE PENTRU IEȘIREA LA EXPORT

9 agenți economici vor primi granturi până la 2 milioane lei din partea statului pentru consolidarea capacităților de promovare a produselor și serviciilor pe piețele externe. Suportul financiar nerambursabil va fi accesat prin intermediul Programului de creștere a competitivității IMM și internaționalizarea acestora, gestionat de ODA.

Din numărul total de companii, selectate de către Comitetul de coordonare al Programului, 6 activează în domeniul agroalimentar: fabricarea biscuiților și pișcoturilor, prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor, a produselor din cacao, a ciocolatei și a produselor zaharoase, înghețatei din lapte de capră, a produselor lactate și a brânzeturilor. Alte 3 afaceri își desfășoară activitatea în domeniul industrial: fabricarea mobilierului, a articolelor de îmbrăcăminte și a articolelor din PVC/aluminiu. Majoritatea întreprinderilor își propun să-și extindă piața de desfacere atât în România, cât și în alte țări din Uniunea Europeană cum ar fi: Germania, Italia, Polonia, Franța, Bulgaria, Portugalia și Irlanda. Totodată, unele companii manifestă interes de internaționalizare a afacerilor și pentru piața Marii Britanii și a SUA.

În cadrul suportului financiar sub formă de Grant, valoarea totală a investițiilor ca urmare a implementării proiectelor investiționale va constitui circa 31 milioane lei, dintre care suma finanțării nerambursabile este de circa 14 milioane lei.

Totodată, vor fi oferite Business Vouchere pentru 11 companii în valoare de până la 100 mii lei pentru accesarea serviciilor de dezvoltare a afacerii (crearea brandbook-ului și a elementelor de vizibilitate, servicii CEO și de implementare a standardelor ISO, etc).

În anul 2022 prin intermediul Programului au fost aprobate finanțări pentru 55 de companii cu alocare din bugetul de stat de 44 milioane lei. Valoarea totală a investițiilor este de circa 95 de milioane.

 

Sursa: https://odimm.md/ro