Articol

02.10.2022

ODA OFERĂ NOI GRANTURI PENTRU DEZVOLTAREA AFACERILOR INIȚIATE DE FEMEI

52 de start-upuri conduse de femei, din 22 de raioane ale republicii, vor primi finanțare nerambursabilă de până la 165 mii lei din partea statului pentru inițierea și dezvoltarea unei afaceri. Astăzi beneficiarele ultimului Apel de proiecte din cadrul Programului Femei în Afaceri au semnat contracte de finanțare nerambursabilă cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. (ODA).  Valoarea totală a granturilor constituie 6,86 mil. lei, ceea ce va stimula investiții în economia națională de circa 9,59 mil. lei și va contribui la crearea sau menținerea a 261 locuri de muncă. La concursul proiectelor investiționale au fost depuse în format online 153 de aplicații ale companiilor conduse de femei de pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

 

63% din numărul total al proiectelor investiționale sunt din domeniul prestării serviciilor (servicii fotografice și cinematografice; servicii de consultanță în inginerie, azil de bătrâni,  activități educaționale, servicii în domeniul de sănătate și asistență socială; servicii de consultanță pentru afaceri și management; hotel și servicii de cazare, activități recreative, servicii turistice, servicii didactice), alte 20 la sută își vor desfășura activitatea în industria prelucrătoare (prelucrarea fructelor și legumelor; fabricarea articolelor de îmbrăcăminte și accesorii; industria alimentară/ fabricarea produselor de panificație), iar 17 la sută sunt din agricultură și zootehnie (creșterea legumelor; apicultură; cultivarea plantelor aromatice, fermă de păsări).

 

Totodată, o parte din companiile selectate pentru finanțare vor dezvolta afaceri inovative: producerea pungilor ecologice din bumbac și spunbond; prestarea serviciilor de publicitate și reprezentare media; activități de creație artistică — olărit; activități de editare a cărților; kinetoterapie, fizioterapie și masaj; creșterea arbuștilor de goji.

 

Programul Femei în Afaceri a fost implementat de ODA în perioada 2016- 2022.  Prin intermediul Programului au fost instruite peste 1200  femei în domeniul antreprenorial și ghidate în elaborarea proiectelor investiționale, iar 762 proiecte investiționale au fost finanțate în sumă cumulativă de 113,95 milioane lei. La ora actuală, Ministerul Economiei în comun cu ODA examinează posibilitatea de a veni cu o variantă îmbunătățită a Programului.

 

Sursa: https://odimm.md/ro