Articol

04.11.2023

ODA lansează Garanții de Portofoliu. Accesul la credite a întreprinderilor mici și mijlocii va fi mai facil și mai rapid

Fondul de Garantare a Creditelor (FGC)  din gestiunea Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a lansat, la 27 octombrie, cu sprijinul Băncii Mondiale, un nou mecanism de garantare a creditelor  — GARANȚII DE PORTOFOLIU — care oferă mai multe beneficii atât instituțiilor financiare, cât și beneficiarilor de credite. Implementarea garanțiilor de  portofolii și capitalizarea suplimentară a Fondului de Garantare a Creditelor cu 187 milioane lei va dubla capacitatea de garantare a ODA, va spori accesul la finanțare pentru încă cel puțin 900 de întreprinderi, contribuind în mod direct la dezvoltarea economică a țării și la creșterea veniturilor în  Bugetul Public Național.  Lansarea noului mecanism de garantare a fost făcută în cadrul evenimentului “Acces la finanțare prin garanții de portofoliu — evoluție și inovații”.

Fondul de Garantare a Creditelor, cu o experiență de 30 ani, a trecut prin mai multe transformări și reorganizări, eficiența și importanța acestuia fiind cu adevărat recunoscută abia începând cu anul 2020, atunci când Banca Națională a Moldovei a acceptat garanțiile financiare individuale, emise de Fond, drept diminuatoare a riscului de credit.

Pe parcursul activității Fondului, a fost facilitată deja acordarea a cca 1900 de credite, însumând o valoare cumulativă de peste 3,8 miliarde lei. Aceste credite au fost asigurate cu garanții financiare individuale în valoare totală de cca 1,6 miliarde lei, contribuind la mobilizarea directă în economie a unui capital de aproximativ 4,6 miliarde lei.

 

Sursa: https://www.oda.md