Articol

03.02.2022

Nu vor mai fi sancționate prin amenzi încălcările fiscale de până la 5000 de lei pentru antreprenori

Încălcările fiscale de până la 5000 de lei pentru antreprenori și de până la 500 de lei pentru cetățeni, nu vor mai fi sancționate prin amenzi. Cabinetul de miniștri a votat, în acest sens, un proiect de lege care prevede modificări ale Codului Fiscal.

Potrivit legislației fiscale a Republicii Moldova, există o distincție între încălcarea fiscală semnificativă și nesemnificativă, iar sancțiunea sub formă de avertizare se aplică exclusiv pentru încălcarea fiscală nesemnificativă. Actualul prag pentru care sunt aplicate avertismentele constituie 1.000 de lei pentru antreprenori și 100 de lei pentru cetățeni.

Prin implementarea acestor modificări se mizează pe îmbunătățirea climatului investițional, organele fiscale urmând să fie percepute ca instituții ce acordă suport contribuabililor în aplicarea legislației și promovează conformarea fiscală. Respectiv, aceasta va contribui la diminuarea poverii administrative asupra antreprenorilor și cetățenilor, precum și va asigura proporționalitatea aplicării sancțiunilor fiscale.

Proiectul urmează să fie transmis Parlamentului pentru examinare și adoptare.

Sursa: https://mf.gov.md/ro/