Articol

23.06.2022

Noi măsuri de sprijin pentru producătorii din agricultură

Ministrul Agriculturii  și Industriei Alimentare, Viorel GHERCIU, comunică despre faptul că Guvernul  este în proces de examinare a majorării compensației  pentru  acciza la motorina utilizată de la începutul anului  2022,  pentru întreprinderile agricole micro, mici și mijlocii. Pentru producătorii  care se încadrează în aceste categorii, conform Legii 179 din 2016, accizele vor fi compensate în cuantum de până la 100%, dar nu mai mult de 200 mii lei per beneficiar.

 

Acciza va fi acordată retroactiv, conform facturilor, începând cu 1 ianuarie curent, Fondul  pentru rambursarea  integrală  a accizei pentru producătorii agricoli  va constitui 320 milioane lei.  La fel, se va  achita  integral, 100%  acciza  la motorină pentru toate  tipurile de exploatații din sectorul zootehnic. Pentru această  categorie, de asemenea, se prevede majorarea plafonului maxim până la 200 mii lei per beneficiar și per sector. Reamintim că, anterior erau alocați doar 100 mii lei per beneficiar cumulativ per sectoare.

 

Astfel, sursele financiare prevăzute pentru compensarea accizei pentru motorina  va asigura producătorii cu mijloacele  financiare necesare pentru efectuarea lucrărilor agricole de  sezon  și întreținerea întreprinderilor zootehnice.

 

De menționat că,  Executivul examinează  și  posibilitatea de a anula restricțiile la exportul făinii și grâului, după ce Parlamentul va decide extinderea stării de urgență. Ulterior, o decizie, în acest sens, va fi  luată de Comisia  pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

 

Sursa: maia.gov.md