Articol

14.10.2023

Noi afaceri susținute cu granturi din partea statului și a partenerilor de dezvoltare

54 de antreprenori, aprobați de ODA pentru finanțare, vor primi granturi pentru a investi în dezvoltarea, modernizarea, digitalizarea sau ecologizarea afacerilor. Suportul financiar variază între 200 mii lei și 600 mii lei prin intermediul instrumentelor guvernamentale: Programul de transformare digitală a IMM, Programul Start pentru Tineri, Programul de atragere a remitenţelor în economie „PARE 1+2”, Programul de ecologizare a IMM și Programul de creștere a competitivității la export și internaționalizarea ÎMM. Suma totală a finanțarii nerambursabile constituie circa 13 milioane lei, resurse  acordate din bugetul de stat sau alocate de Uniunea Europeană și Banca Mondială.

Din numărul total de noi beneficiari, 28 activează în mediul rural, iar 26 își desfășoară activitatea în mediul urban. Dintre aceștia, 33 afaceri sunt gestionate de tineri și 19 de femei.

Managerii companiilor au fost  familiarizați de către reprezentanții instituției cu prevederile contractuale și modul de interacționare ODA-Beneficiar.  Ulterior, agenții economici vor semna contractele de colaborare pentru accesarea susținerii financiare nerambursabile prin intermediul programelor la care au depus proiectele investiționale.

Printre antreprenorii participanți la sesiunea de orientare și informare a fost Mihai Nedelciuc din raionul Drochia, care deține peste 1300 de hectare de teren agricol.  Omul de afaceri va accesa un grant prin Programul de Transformare Digitală pentru digitalizarea afacerii. “Proiectul nostru investițional include achiziția unor echipamente și soluții digitale pentru îmbunătățirea eficienței și optimizarea operațiunilor în cadrul întreprinderii, instalarea echipamentelor de monitorizare GPS, digitalizarea stației de combustibil și utilizarea unei platformei Cropwise care este benefică pentru agricultori în aplicarea corectă a produselor fitosanitare”, a menționat antreprenorul.

O altă afacere care va accesa finanțare nerambursabilă prin intermediul Programului „Start pentru Tiner”i este deținută de Ecaterina Delimarschi. Tânăra a deschis recent o grădiniță particulară cu regim personalizat pentru copiii, iar banii din grant îî va utiliza pentru dotarea bucătăriei și a unei noi grupe cu tehnică, echipamente și mobilier.

Iar Ecaterina Rudico din Chișinău și-a propus să-și ecologizeze afacerea. “Prin intermediul Programului de Ecologizare voi primi susținere financiară nerambursabilă pentru achiziționarea unei linii de producere a hrănii pentru animale domestice din resturile biologice obținute în procesul de prelucrare a cerealelor. Acest produs eco-inovativ este nou pentru companie și va reduce riscurile ecologice, având un impact pozitiv asupra consumului de resurse.”

Sursa: https://www.oda.md/ro