Articol

05.10.2022

Micii producători agricoli vor primi ajutor din partea Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA), FAO și PNUD

Peste 8000 de fermieri și fermiere din Republica Moldova a căror activitate este afectată de impactul războiului din Ucraina vor fi ajutați să depășească consecințele și să devină mai rezilienți în fața crizelor.

Cu acest scop, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), împreună cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), vor implementa până în 2024 un proiect cu un buget de două milioane de euro, finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) prin intermediul Fondului ONU „Parteneriatul pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă Moldova 2030”.

Proiectul „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice și energetice” vizează micii producători, în special femei și tineri care gestionează o afacere în domeniul agricol. La identificarea beneficiarilor stau la bază indicii de deprivare economică și indicii de vulnerabilitate la impactul secetei.

 

Peste șapte mii de mici fermieri vor beneficia gratuit de inputuri agricole inclusiv semințe, răsad și hrană pentru animale care vor susține atât lucrările de plantare de primăvară și toamnă, cât și sectorul zootehnic. În baza experienței anterioare de suport de urgență a micilor fermieri în valoare de jumătate de milion de dolari, FAO, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, va asigura mecanismul de achiziționare, distribuție și monitorizare, pentru un proces echitabil și transparent.

 

Femeile antreprenoare vor fi încurajate să implementeze soluții de tranziție la energie din surse regenerabile și să aplice tehnologii eficiente energetic. Proiectul va oferi, prin intermediul PNUD, 30 de granturi pentru realizarea inițiativelor. Pe lângă ajutorul financiar nerambursabil, antreprenoarele vor mai beneficia de un program complex de consolidare a capacităților. Această măsură va sprijini redresarea socio-economică pe termen lung, securitatea energetică și tranziția energetică a afacerilor administrate de femei în mediul rural.

Sursa: https://www.undp.org/ro