Articol

26.11.2023

Mai multe oportunități pentru antreprenorii din Republica Moldova!

Mediul de afaceri din țara noastră va avea acces la mai multe fonduri europene.

În acest sens, a fost votat în a II-a lectură, proiectul de lege care prevede ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind participarea țării noastre la Programul Piața Unică.

Programul Piața Unică a Uniunii Europene (Single Market Programme) se desfășoară în perioada anilor 2021-2027, iar Republica Moldova și-a exprimat interesul de a participa la componentele supravegherea pieței și competitivitatea IMM – lor.

„Pe lângă acces la instrumente financiare, aderarea la Program va oferi acces la expertiză, experiența și bune practici ale altor state, beneficiare ale Programului. Programul pentru Piața Unică reprezintă un pas semnificativ în integrarea graduală în Piața Unică a UE deschisă liberei concurențe, obiectiv major pentru Republica Moldova în parcursul său de aderare la UE” a menționat viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, prezentând proiectul în plenul Parlamentului.

Programul dat e conceput să pregătească atât sectorul privat, cât și instituțiile statului pentru regulile și standardele europene, oferind un cadru de finanțare mai coerent și mai agil pentru fortificarea capacităților de accesare a Pieței Unice Europene.

Astfel, vor crește capacitățile și standardele de corespundere cu regulile pieței interne a UE și vor fi consolidate competitivitatea și sustenabilitatea IMM-urilor. Vor exista noi oportunități de afaceri și se vor dezvolta lanțurile valorice industrial. Mai mult, prin acest program, va fi asigurată o funcționare eficientă a comerțului prin implementarea unor standarde europene și internaționale de înaltă calitate, de aici și un nivel ridicat de protecție a consumatorilor și siguranța produselor.

De asemenea, pe lângă acces la instrumente financiare, aderarea la acest Program va oferi deschidere către expertiză, experiență și bune practici ale altor state, beneficiare ale acestuia.

Acordul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind participarea țării noastre la Programul Piața Unică a fost semnat la 8 septembrie 2023.

Sursa: https://mded.gov.md