Articol
Iunie a fost o lună în care acțiunile Guvernului Republicii Moldova și ale partenerilor internaționali s-au transformat în oportunități reale pentru antreprenori, tineri și afaceri locale.
Astfel, pentru compensarea cheltuielilor la energia electrică, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului a debursat 7,6 milioane de lei, în baza a 255 de solicitări depuse de companii din sectorul industriei prelucrătoare. Acest sprijin guvernamental reduce impactul costurilor energetice asupra întreprinderilor. Cererile pot fi depuse online, simplu și rapid, prin aplicația EVO sau prin platforma MCabinet, în modulul dedicat „Compensații”.
În aceeași lună, prin Programul „Prima Casă PLUS”, 340 de beneficiari au primit garanții de stat în valoare de 252,5 milioane de lei, ceea ce a permis contractarea unor credite ipotecare în valoare totală de 394,8 milioane de lei. Programul continuă să faciliteze accesul tinerilor și familiilor la locuințe proprii.
În domeniul antreprenorial, ODA a debursat finanțare nerambursabilă în valoare totală de 15,06 milioane de lei pentru 108 companii, prin intermediul programelor de granturi pe care le gestionează.
Din acest total, 44 de afaceri au beneficiat de fonduri externe, iar 64 de granturi au fost acordate din bugetul de stat.
În plus, cu ocazia Zilei Antreprenorului, sărbătorită pe data de 27 iunie, alte 105 afaceri locale au fost aprobate spre finanțare, cu un sprijin total de peste 48,6 milioane de lei, care va stimula investiții de peste 107,5 milioane de lei în economia națională. Sprijinul este oferit de Guvernul Republicii Moldova, care contribuie cu 36,45 milioane de lei pentru 57 companii, și de Uniunea Europeană, care susține 44 companii cu 10,61 milioane de lei prin proiectul „Uniunea Europeană pentru întreprinderile mici și mijlocii”.
De asemenea, patru companii beneficiază de granturi în valoare de 1,5 milioane de lei prin Programul de sprijin al micilor producători, parte a programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, finanțat de Uniunea Europeană, guvernele Germaniei, Austriei și Poloniei și implementat de GIZ, ADA și SFPL în Moldova.
Prin Fondul de Garantare a Creditelor, 50 de antreprenori au beneficiat de garanții în valoare totală de aproximativ 55,48 de milioane de lei, facilitând astfel accesul acestora la finanțare bancară pentru extinderea afacerilor.
De asemenea, în cadrul Programului Guvernamental 373, 50 de antreprenori au obținut credite în valoare totală de 204 milioane de lei, destinate implementării unor proiecte investiționale în valoare de 298 milioane de lei.
Pentru creditele acordate prin intermediul acestui program, în luna iunie, statul a acoperit parțial dobânzile la credite, prin plata de compensații în sumă de 5,9 milioane de lei.
Tot în luna iunie, prin noul produs de finanțare FACEM investiții Sustenabile BGK au fost aprobate finanțările, prin intermediul băncilor pentru 4 antreprenori în valoare de 11,4 milioane lei, destinate implementării proiectelor investiționale în valoare de 17,7 milioane lei mii lei, pentru eficientizarea energetică a companiilor.
Dincolo de cifre sunt oameni care aleg să investească aici, acasă, cu perseverență, curaj și încredere în propriile visuri. Prin acțiuni clare și programe bine țintite, sprijinul oferit de stat și partenerii de dezvoltare devine motorul care susține economia reală și dă contur unui viitor mai sigur pentru toți.
Sursa:https://www.oda.md