Articol

23.12.2023

Lansarea proiectului AGGRI: 55 milioane USD pentru dezvoltarea zootehniei și sistemelor de irigare

Proiectul Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGGRI) a fost lansat, la 19 decembrie 2023, la Chișinău. Acesta are o valoare de 55 milioane dolari SUA și va fi implementat până în anul 2029, fiind integrate următoarele domenii și direcții prioritare de intervenție pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii:

  • Dezvoltarea sectorului zootehnic, cu accente pe: reziliența energetică, modernizarea fermelor și sporirea șeptelului cu genetică performantă;
  • Reabilitarea a 3 sisteme centralizate de irigare — indispensabilr pentru a spori reziliența sectorului agricol la schimbările climatice;
  • Consolidarea capacităților instituționale ale entităților de profil: AIPA, ANSA, Centrul de Consiliere Agricolă și Rurală, crearea centrelor de excelență veterinară care vor asigura informarea și prestarea de servicii crescătorilor de animale ș.a.

 

„Proiectul este un nou început pentru agricultura ca la carte. Accentul de bază, în anii următori, va fi pus pe 2 segmente: zootehnie și sistemele de irigare. Reabilitarea sistemelor de irigare este vitală pentru raioanele din sudul țării și problemele identificate în cadrul vizitelor de lucru confirmă de fiecare dată acest fapt. Deci, circa 25 milioane USD vor fi acordate pentru 3 sisteme de irigare și în jur de 21 milioane – pentru zootehnie și produse de nișă. Odată ce vom crea sistemul cap-coadă de dezvoltare a zootehniei, rezolvăm problema unui lanț valoric. În câțiva ani de dezvoltare a zootehniei, se va schimba structura semănăturilor. Trebuie să producem ceea ce este necesar creșterii animalelor. Doar așa vom avea plus-valoare, locuri de muncă, sate pline cu oameni și agricultori bogați”, a menționat vicepremierul Vladimir Bolea.

Proiectul AGGRI vine cu o veste bună pentru sectorul zootehnic. Va fi implementat un program de granturi de până la 1 milion de dolari per beneficiar, care va ajuta crescătorii de animale să-și sporească productivitatea, să îmbunătățească nivelul de respectare a standardelor de producție și calitatea produsului finit.  Investițiile eligibile sunt: construcția sau modernizarea exploatației zootehnice; dotarea exploatației cu tehnică/utilaj/echipament, cu unitate de procesare a furajelor, cu abator staționar sau mobil; achiziționarea animalelor de prăsilă; investiții în eficiența energetică a exploatației (stații de biogaz și panouri fotovoltaice). Beneficiarii vor trebui să aibă o contribuție proprie de 50% din costul investiției.

Proiectul AGGRI este finanțat în baza unui Acord de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

 

Sursa: https://maia.gov.md