Articol

21.02.2022

Inițiativa Proiectului USAID, Agricultura Performantă în Moldova — un nou laborator!

În Republica Moldova activează un nou laborator de producere a materialului săditor de calitate superioară. Astfel, la inițiativa Proiectului USAID, Agricultura Performantă în Moldova, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, împreună cu reprezentanții Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” au efectuat o vizită de lucru la laboratorul „Vitrohub Moldova”, specializat în producerea materialului săditor. Acesta a fost creat în conlucrare cu experţi din Italia, care coordonează activitatea laboratorului şi contribuie la formarea de specialiştilor în domeniu pentru ţara noastră, în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova.

 

Inițial, scopul principal al creării laboratorului era de a produce material săditor de alun, însă, la moment, acesta dispune şi de capacităţi pentru a obţine portaltoiuri de culturi pomicole, arbuști fructiferi, precum și pentru plantele aromatice/medicinale şi cele decorative.

 

Reprezentanții Ministerului au menționat că, ramura de producere a materialului săditor și facilitarea accesului producătorilor agricoli la material autohton de calitate și de categorii biologice înalte este o prioritate, iar această experiență va servi ulterior ca reper pentru elaborarea și promovarea politicilor pe acest segment.

 

În aceeași ordine de idei, s-a stabilit necesitatea elaborării și aprobării, de comun cu angajații laboratorului, a sistemului de producere a materialului săditor pomicol, în conformitate cu prevederile Legii nr. 68/2013 despre semințe, care ulterior va servi drept document de bază la monitorizarea și producerea conformă a materialului săditor autohton.

 

Sursa: https://maia.gov.md/ro/