Articol

31.07.2022

În Republica Moldova va fi lansat un nou proiect de finanțare a sectorului agricol

Banca Mondială va finanța un nou proiect în domeniul agricol pentru a spori competitivitatea, reziliența și diversificarea piețelor de desfacere. În contextul negocierilor finale cu reprezentanții Băncii Mondiale, astăzi, au fost definite direcțiile prioritare de finanțare.

 

Astfel, minstrul Vladimir BOLEA a subliniat că, un subiect de importanță majoră este reabilitarea infrastructurii primare și secundare de irigații, extinderea suprafețelor agricole irigate și  realizarea transferului de cunoștințe privind tehnologiile și practicile de economie a apelor.

 

„Schimbările climatice afectează considerabil dinamica agriculturii. Astfel, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare este în proces continuu de identificare a instrumentelor ce ar putea consolida reziliența Republicii Moldova la vulnerabilitățile climatice. Temperaturile înalte și lipsa resurselor de apă sunt principala problemă a realităților actuale. Rezistența la schimbările climatice poate fi sporită prin modernizarea agriculturii, reabilitând sistemele de irigații. Ne dorim ca investițiile efectuate în noul proiect să fie durabile, ca ulterior, oportunitățile de a produce culturi cu valoare înaltă pentru export să fie sporite și vulnerabilitățile economice depășite”, a declarat ministrul.

 

Alte activități ce vor fi finanțate prin intermediul proiectului sunt: modernizarea sistemului de siguranță al alimentelor, crearea registrului fermierilor și dezvoltarea lanțurilor valorice. Valoarea estimativă a proiectului este 55 milioane dolari SUA.

 

Sursa: maia.gov.md/ro