Articol

03.09.2023

Împrumuturi în valoare de 100 de milioane de lei, acordate pentru 40 de întreprinderi prin programul guvernamental de susținere a antreprenorilor „373”

40 proiecte investiționale sunt deja în derulare datorită programului Programului guvernamental „373”, care oferă sprijin antreprenorilor să-și dezvolte afacerile. Suma împrumuturilor este de 100 de milioane de lei, iar proiectele investiționale au o valoare cumulată de 140 de milioane de lei.

La moment, companii din mai multe regiuni ale Moldovei, cum ar fi Chișinău, UTA Găgăuzia, precum și localitățile Ialoveni, Taraclia, Ștefan Vodă, Rîșcani, Cimișlia și Ungheni, au beneficiat de avantajele creditelor oferite.

Aceste întreprinderi activează în sectoare precum agricultură, industria prelucrătoare, transport, servicii de cazare și restaurante, sănătate și asistență socială. Acest efort sprijină antreprenorii atât din zonele rurale, cât și din mediul urban, contribuind astfel la dezvoltarea economică și promovarea creșterii în toate sectoarele cheie ale economiei.

Programul de credite oferă rate de dobândă competitive, cu o rată anuală de 3% pentru creditele în valută străină și 7% pentru cele în lei. Întreprinderile mici și mijlocii pot contracta credite investiționale pe o perioadă de până la 7 ani, cu o perioadă de grație de până la 3 ani. De asemenea, programul „373” prevede garantarea creditelor preferențiale în proporție de până la 40%, în funcție de caz, prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor (FGC) din portofoliul ODA.

Susținerea antreprenorilor mici și mijlocii reprezintă una dintre cele 20 de acțiuni prioritare anunțate de prim-ministrul Dorin Recean în planul de guvernare. Această inițiativă nu numai că încurajează dezvoltarea afacerilor la nivel local, ci contribuie și la consolidarea economiei naționale, aducând beneficii atât comunităților din zonele rurale, cât și celor din mediul urban.

Sursa: https://mded.gov.md