Articol

02.02.2022

GUVERNUL VA COMPENSA PÂNĂ 500 M3 PENTRU CONSUMATORII DIN SECTORUL PRIVAT

Comisia pentru Situații Excepționale a decis, în cadrul ședinței de astăzi, compensarea diferenței de preț pentru consumatorii casnici și pentru cei non-casnici, în urma noii majorări a tarifelor la gazele naturale.

Astfel, în susținerea consumatorilor casnici, Guvernul va compensa 79,8% din diferența rezultată în urma majorării de preț pentru primii 50 m³ consumați lunar, iar pentru următorii 100 m³ consumați 69,5% din diferență, astfel încât prețul plătit de aceștia va rămâne în continuare 6,8 lei pentru primii 50 de m³, respectiv 7,9 lei pentru următorii 100 m³ folosiți.

Pentru consumatorii non-casnici, definiți ca persoane fizice sau persoane juridice care procură gaze naturale de la furnizorii de gaze naturale în alte scopuri decât pentru propriile necesități casnice, cu excepția autorităților și instituțiilor publice, Guvernul va compensa primii 500 m³ consumați, cu 100% din diferența dintre prețul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale din luna de facturare și prețul respectiv din luna decembrie 2021, după majorarea inițială. Procedura de compensare va fi similară cu cea pentru consumatorii casnici, în facturile emise de furnizori urmând a fi indicată separat suma totală pentru serviciile prestate, mărimea compensației și suma care urmează să fie achitată de către fiecare consumator după recalculare.
Sprijinul Guvernului va fi oferit în mod retroactiv, începând cu 1 ianuarie 2022, urmând să fie acordat și pentru lunile februarie și martie ale anului curent.

Pentru compensarea diferenței de preț pentru consumatorii non-casnici, în urma ultimei majorări a tarifelor la gazele naturale, vor fi alocate 60 de milioane de lei din Fondul de intervenție al Guvernului.

Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale din 1 februarie 2022 poate fi accesată pe site-ul web al Guvernului:  https://gov.md/ro/content/decizii-cse.

Sursa: https://gov.md/ro