Articol

21.04.2022

GUVERNUL SUSȚINE ÎMM SĂ SE ADAPTEZE ECONOMIEI VERZI

Guvernul sprijină companiile din Republica Moldova să se adapteze cerințelor și tendințelor globale ale economiei verzi.  Astfel, 38 de întreprinderi au fost selectate pentru a accesa granturi de până la 200 mii lei din partea statului, care constituie până la 70% din  suma proiectului investițional, pentru implementarea acțiunilor de ecologizare a afacerilor. O decizie în acest sens, a fost luată, astăzi, de membrii Comitetului de coordonare al Programului de ecologizare a ÎMM, gestionat de ODIMM. Astfel, susținerea mediul de afaceri autohton în aplicarea modelelor de producție și consum durabil va contribui la eficientizarea utilizării resurselor, promovarea exporturilor și crearea noilor locuri de muncă.

 

Suma finanțării nerambursabile oferite celor 38 de afaceri constituie circa 5,8 milioane lei. Valoarea totală a investițiilor pentru implementarea acțiunilor de ecologizare asumate de  aceste companii  este de circa  11 milioane lei.

 

Proiectele investiționale selectate spre finanțare  sunt orientate spre adoptarea practicilor ecologice atât din domeniile gestionării resurselor de apă, utilizării responsabile a energiei,  cât și valorificarea materiei prime, reciclarea deșeurilor și reutilizarea acestora.  Din numărul total de proiecte acceptate spre finanțare, 24 de afaceri sunt localizate în mediul rural, iar 14 – în municipiul Chișinău. În același timp, 18 companii activează în domeniul prestări servicii, 13 își desfăsoară activitatea în domeniul industrial, iar 7 — în agroalimentar.

 

14 companii acceptate spre finanțare au optat pentru acțiuni de ecologizare privind gestionarea eficientă a resurselor de apă prin epurarea apei uzate și utilizarea acesteia pentru irigarea suprafețelor sau pentru necesitățile companiei, iar 9 — pentru introducerea echipamentelor, care permit reciclarea deșeurilor. Celelalte proiecte investiționale vizează reducerea consumului de energie prin implementarea sistemelor de recuperare termică, sisteme de ventilare cu filtrarea aerului, etc.

Sursa: https://odimm.md/ro