Articol

07.06.2024

Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană au acordat finanțare nerambursabilă în valoare de 7,3 milioane de lei pentru încă 23 de companii din Moldova

Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), au facilitat semnarea de contracte de finanțare nerambursabilă cu 23 de antreprenori din diverse domenii. Valoarea totală a finanțării acordate se ridică la 7,3 milioane de lei, cu investiții planificate în economie de 14 milioane de lei.

Companiile au solicitat finanțare pentru achiziționarea unei game variate de echipamente și utilaje necesare dezvoltării afacerilor lor, precum și pentru implementarea serviciilor și soluțiilor software pentru optimizarea proceselor de management și producție.

Companiile câștigătoare de granturi au obținut finanțarea prin mai multe programe de sprijin antreprenorial gestionate de ODA:

Programul Start pentru Tineri: 3 beneficiari

Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin: 8 beneficiari

Programul de atragere a remitențelor în economie „PARE 1+2”: 3 beneficiari

Programul de Transformare Digitală a IMM: 4 beneficiari

Programul de creștere a competitivității la export și internaționalizarea IMM: 4 beneficiari

Programul de Ecologizare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii: 1 beneficiar

 

Una dintre cele 23 de companii câștigătoare este S.R.L. „OFTACRISTAL”, o clinică oftalmologică înființată în anul 2021 de către Doina Bobescu din orașul Ungheni. Pentru a se extinde și a deveni competitivă pe piața internațională, compania intenționează să investească într-un tomograf cu coerență optică (OCT). Doina Bobescu a aplicat la Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin, lansat în primăvara acestui an, și a câștigat un grant în valoare de 600.000 de lei.

Menționăm că, de la începutul anului, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a înregistrat un total de 228 de companii care au primit granturi prin diferite programe de sprijin antreprenorial. Valoarea totală a acestora este de 100,3 milioane lei.

Sursa: https://www.oda.md