Articol

23.12.2023

Guvernul Poloniei, prin intermediul Băncii Gospodarstwa Krajowego, și Uniunea Europeană oferă suport antreprenorilor din Republica Moldova, în domeniul eficienței energetice

La 19 decembrie 2023, reprezentanții Băncii Gospodarstwa Krajowego (BGK) și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova au semnat un acord de împrumut în valoare de 5 milioane euro. Împrumutul va fi suplinit de un grant oferit de Uniunea Europeană, în valoare de cca 1,6 milioane euro. Astfel microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova vor putea accesa fonduri pentru proiecte în domeniul eficienței energetice.

Împrumutul BGK în valoare totală de 5 milioane de euro va fi acordat Republicii Moldova pe o perioadă de 7 ani. Acesta va susține Fondul pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei (FACEM), gestionat de ODA, în vederea acordării de împrumuturi  întreprinderilor mici și mijlocii din țară, în condiții avantajoase.

Încă în luna februarie anul curent Guvernul a aprobat cadrul de activitate al Fondului pentru antreprenoriat și creștere economică – FACEM, iar primul produs 373 a fost lansat cu succes și se bucură de interes în rândul antreprenorilor. Iată că la final de an suntem gata și pentru cel de-al doilea produs al FACEM care vine cu aceleași condiții pentru antreprenori, respectiv dobândă fixă de doar 7% pentru credite investiționale. Mai mult ca atât, mecanismul propus de implementare ne va permite să acordăm băncilor resurse ieftine pentru credite de până la 10 ani, ceea ce va oferi mai multă predictibilitate, stabilitate și încredere antreprenorilor,” a declarat Dumitru Pîntea, director ODA.

Suportul Uniunii Europene constă în suplinirea împrumutului acordat de BGK, prin intermediul unui grant, care reduce rata dobânzii împrumutului pentru Republica Moldova și a unui grant pentru asistență tehnică, care prevede asistență în completarea cererilor de împrumut sau realizarea auditurilor energetice. Activitățile de asistență tehnică vor fi implementate în colaborare cu Polish Solidarity Fund, unul dintre actorii principali în cooperarea poloneză pentru dezvoltare.

Prin cooperarea în domeniul dezvoltării, Polonia contribuie la susținerea țărilor partenere în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite. Împrumutul acordat de BGK se aliniază nu doar cu această cooperare, ci și cu misiunea și activitățile băncii în domeniul asistenței suverane pentru dezvoltare, ceea ce înseamnă că împrumutul a fost încheiat direct de către bancă cu guvernul unei țări terțe.

“Banca Gospodarstwa Krajowego, cunoscută ca banca poloneză de dezvoltare, dispune atât de cunoștințe, cât și de experiență în sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii. Prin urmare, credem că lansarea noului instrument de asistență pentru dezvoltare BGK pentru Republica Moldova, susținut printr-o subvenție de la Comisia Europeană, va reprezenta un pas important către transformarea energetică a țării. Construirea instrumentelor moderne de ajutor pentru țările în curs de dezvoltare creează oportunități pentru companiile poloneze să se implice pe piețele internaționale”, afirmă Paweł Chorąży, Director Executiv al Diviziei Fondurilor Europene a Băncii Gospodarstwa KrajowegoÎn plus, în lumina deciziei istorice a Consiliului European de săptămâna trecută de a începe negocierile de aderare, proiectul implementat de BGK poate reprezenta un element important de sprijin în pregătirea Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană. – a adăugat Paweł Chorąży.

Implicarea băncilor de dezvoltare în asistența pentru dezvoltare permite combinarea fondurilor publice de la donatori și mobilizarea capitalului privat. Este, de asemenea, despre construirea unei poziții pe scena internațională.

Sursa: https://www.oda.md