Articol

04.03.2023

Granturi pentru susținerea inovațiilor digitale și a startup-urilor tehnologice

14 idei de afaceri inovatoare în domeniul digital sau tehnologic vor accesa finanțare nerambursabilă de până la 500 mii lei prin intermediul Programului de susținere a inovațiilor digitale și Startup-urilor tehnologice, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Suma totală a granturilor, oferită de stat pentru implementarea proiectelor este de circa 5,65 milioane lei. Rezultatele primului Apel de proiecte au fost anunțate astăzi în cadrul unui eveniment public.

Programul de susținere a inovațiilor digitale și Startup-urilor tehnologice a fost lansat de ODA în luna octombrie 2022 având drept obiectiv promovarea inovațiilor tehnologice, accelerarea implementării economiei digitale, circulare și tehnologice, precum și creșterea competitivității economice a Republicii Moldova în domeniul inovării digitale, tehnologiilor ecologice și producției sustenabile.

În cadrul primului Apel de proiecte al Programului, defășurat în perioada noiembrie-decembrie 2022, au fost recepționate 70 de aplicații,  dintre care 34 de proiecte au fost propuse Comitetului de evaluare al Programului (Juriu) format din 11 membri: reprezentanți din cadrul ODA, Ministerului Economiei, dar și experți externi în domeniu. În urma evaluării finale, au fost selectate 14 cele mai inovatoare idei, care vor accesa de la stat finanțare nerambursabilă de până la 500 mii lei cu o contribuție proprie de 20% din valoarea proiectului investițional pentru implementarea proiectelor în practică.

Implementarea acțiunilor Programului de susținere a inovațiilor digitale și Startup-urilor tehnologice sunt finanțate din bugetul de stat și susținute prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Sursa: https://www.oda.md