Articol

17.03.2023

Garanțiile financiare emise de ODA vor fi extinse și în sectorul nebancar

Garanțiile financiare, emise de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), pentru accesarea creditelor investiționale de la instituțiile bancare, vor putea fi aplicate și pentru creditele de la Organizațiile de Creditare Nebancară (OCN). Astăzi, în cadrul unei ședințe cu reprezentanții OCN, a fost analizat conceptul unui nou Produs de garantare al Fondului de Garantare a Creditelor (FGC), destinat colaborării cu sectorul nebancar, care urmează a fi aprobat și pus în aplicare în timpul apropiat de către ODA. Astfel, ÎMM-urile, care solicită credite nebancare, vor putea beneficia de  garanții financiare de până la 50% din valoarea creditului, iar valoarea maximă a garanțiilor va fi de până la 1 milion lei.

Reprezentanții sectorului nebancar și-au manifestat interesul și au salutat inițiativa lansată de ODA, venind cu mai multe sugestii și ajustări a condițiilor și criteriilor de eligibilitate prevăzute în Conceptul de Produs, care urmează a fi analizate de către Comitetul de Finanțare și Risc al ODA și, ulterior, aprobate de către Consiliul instituției.

Fondul de Garantare a Creditelor (FGC) este un instrument de suport antreprenorial, creat și gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, care are misiunea de a emite garanții financiare ce garantează creditele solicitate de Întreprinderile Mici și Mijlocii de la instituții bancare. În prezent, FGC are parteneriate stabilite cu toate cele 11 bănci din țară, iar valoarea garanțiilor acordate prin intermediul Fondului este de 1,27 miliarde lei, care au facilitat acordarea creditelor în valoare de cca 3 miliarde lei și au generat investiții în valoare de peste 3,5 miliarde lei.

 

Sursa:https://www.oda.md