Articol

18.02.2024

Digitalizarea serviciilor continuă. Șase autorizații și certificate nu vor mai fi obligatorii pentru antreprenori: Proiectul, votat în prima lectură

Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege privind simplificarea interacțiunii antreprenorilor cu Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), Centrul Național de Acreditare din Moldova (MOLDAC) și Institutul Național de Metrologie (INM).

Șase dintre serviciile publice prestate de aceste instituții vor fi digitalizate, iar altele vor fi prestate în mod proactiv.

Astfel, în cadrul ANRCETI se digitalizează eliberarea permisului tehnic pentru utilizarea staţiilor de radiocomunicaţii și depunerea notificării de către persoana fizică sau juridică care intenţionează să furnizeze servicii poştale.

La MOLDAC, actul de acreditare a organismelor de evaluare a conformității nu va mai fi un act permisiv obligatoriu pentru antreprenori și va fi prestat digital prin platforma instituției, iar la INM va putea fi solicitat digital certificatul de aprobare de model și buletinul de verificare metrologică.

Inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării face parte din planul de digitalizare a 75% a serviciilor, de care beneficiază mediul de afaceri, până la finele anului 2024 și prestarea a 100% de servicii publice în format digital, până în 2030.

Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

 

Sursa: https://mded.gov.md