Articol

11.02.2024

„Depozitarul public al situațiilor financiare” – un sistem informațional care asigură transparență în activitatea mediului de afaceri

La Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a avut loc Evenimentul de lansare a Sistemului informațional „Depozitarul public al situațiilor financiare”. Acest sistem este destinat pentru colectarea, prelucrarea, stocarea, analiza și publicarea situațiilor financiare, a raportului conducerii și a raportului auditorului, cu asigurarea protecției și securității datelor.

De ce este important Depozitarul rapoartelor financiare?

– transparență în activitatea mediului de afaceri, prin asigurarea accesului public la datele din situațiile financiare ale entităților, de care vor putea beneficia potențialii parteneri comerciali, investitorii profesioniști, publicul larg, dar și autoritățile interesate;

– facilitarea publicării situațiilor financiare, raportului conducerii și a raportului auditorului;

– consolidarea pe o singură platformă a datelor din situațiile financiare ale agenților economici, dar și din rapoartele financiare ale instituțiilor bugetare. Astfel, este asigurată transparența în sectorul public.

– furnizarea datelor din situațiile financiare către sistemele informaționale ale terților, prin platforma de interoperabilitate MConnect;

– publicarea datelor din situațiile financiare.

Astfel, Republica Moldova se aliniază la cele mai bune practici ale țărilor din Uniunea Europeană în domeniul raportării financiare.

Digitalizarea serviciilor publice înseamnă eliminarea oricărui focar de corupție, reducerea birocrației și îmbunătățirea eficienței și face parte din angajamentul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, de a sprijini mediul de afaceri și de a facilita accesul la serviciile guvernamentale într-un mod simplu și eficient.

MDED încurajează toate instituțiile să accelereze procesul de digitalizare pentru a crea un mediu de afaceri mai eficient și transparent.

Mai mult, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării are ca scop digitalizarea 75% din serviciile G2B până la finele lui 2024, și prestarea a 100% de servicii publice (G2B și G2C) în format digital până în 2030 – ca parte a Strategiei de Transformare Digitală.

Sursa: https://mded.gov.md