Articol

13.09.2022

Decizia de politică monetară, 13.09.2022

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul ședinței din 13 septembrie 2022, a adoptat prin vot unanim următoarea hotărâre:

1. Se menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 21,50 la sută anual.

2. Se mențin ratele de dobândă:

a) la creditele overnight, la nivelul de 23,50 la sută anual;
b) la depozitele overnight, la nivelul de 19,50 la sută anual.

BNM: Decizia Comitetului executiv vine în contextul propagării măsurilor restrictive de politică monetară adoptate anterior, ale căror efecte vor continua să acționeze o perioadă mai îndelungată, date fiind decalajele în transmisia acestora.

Încetinirea inflației anuale confirmă efectele măsurilor anterioare, creșterea lunară fiind sub un punct procentual.

Astfel, decizia de astăzi urmărește temperarea în continuare a creșterii prețurilor de consum, atenuarea efectelor secundare ale șocurilor de ofertă, stimularea intermedierii financiare în moneda națională și a economisirii în defavoarea consumului, echilibrarea balanței comerciale, precum și ancorarea așteptărilor inflaționiste.

În vederea atenuării presiunilor asupra balanței de plăți în perioada rece a anului, generate de prețurile înalte de import la resursele energetice, BNM consideră necesară raționalizarea consumului populației și gestionarea eficientă a stocurilor agenților economici.

Reiterăm că BNM va relaxa politica monetară pentru orientarea inflației spre țintă, odată ce proiecțiile viitoare vor arăta premise întemeiate.

Informațiile macroeconomice noi confirmă, în mare parte, validitatea ultimei prognoze.

 

Sursa: https://bnm.md/ro