Articol

14.07.2024

De ce dobânzile se pot schimba în timp și ce putem face pentru a ne proteja

Rata dobânzii este o componentă esențială a oricărei tranzacții financiare care implică două părți – debitorul și creditorul. Este suma pe care persoana ce împrumută banii (debitorul) este de acord să o plătească unui creditor (cel care dă banii) pentru utilizarea fondurilor împrumutate și joacă un rol important în determinarea costului de împrumut al banilor.

Astfel, rata dobânzii reprezintă prețul banilor, este exprimată ca procent din suma împrumutată și se calculează, de obicei, pe o bază anuală. O rată a dobânzii vă spune cât de ridicat este costul împrumutului sau cât de mari sunt recompensele pentru economisire.

În cazul creditului, dobânda este prețul creditului pe care îl plătiți periodic, de regulă, în fiecare lună. În cazul depozitului, dobânda este remunerarea oferită de bancă pentru că ați depus la ea economiile dumneavoastră.

Dacă intenționați să economisiți și să deschideți respectiv un cont de depozit, rata dobânzii vă arată câți bani vi se vor plăti în acest cont, ca procent din economiile dumneavoastră. Cu cât mai mare  este rata dobânzii la depozite,  cu atât mai mulți bani vor fi plătiți în contul dumneavoastră pentru un depozit de o anumită valoare.

Chiar și o mică modificare a ratelor dobânzii poate avea un impact mare. Este important să urmăriți dacă acestea cresc, scad sau rămân neschimbate.

Sursa: https://bnm.md