Articol

24.05.2024

Crescătorii de ovine și caprine pot obține granturi de până la 1 milion USD pentru a îmbunătăți eficiența fermelor

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare anunță lansarea celui de-al doilea apel de granturi al Proiectului AGGRI, destinat exclusiv fermelor de ovine și caprine, specializate în producția de lapte și/sau carne. Perioada de aplicare începe pe 20 mai și se va încheia pe 2 august 2024. Valoarea maximă a unui grant poate ajunge la 1 milion USD, cu condiția ca suma să nu depășească 50% din valoarea investiției eligibile.

 

Banii pot fi utilizați pentru construcția și modernizarea exploatațiilor zootehnice, dotarea acestora cu tehnologii de ultimă generație, precum și achiziționarea animalelor de prăsilă. De asemenea, sunt disponibile fonduri pentru eficientizarea energetică a exploatațiilor, inclusiv pentru implementarea tehnologiilor de obținere a energiei regenerabile (stațiilor de biogaz și a panourilor fotovoltaice).

 

Pentru a beneficia de granturi, producătorii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

Să fie înregistrați și să activeze în teritoriul controlat de autoritățile Republicii Moldova, cu excepția municipiilor Chișinău și Bălți.
Să fie deținători legali ai bunurilor ce fac obiectul stimulării prin grant, având un termen de arendă sau comodat de minim cinci ani.
Să dispună de un plan de afaceri viabil pe termen lung.
Să contribuie cu minimum 50% din valoarea sub-proiectului investițional.

Lista completă a criteriilor de eligibilitate și documentele necesare pentru aplicare pot fi consultate în Manualul de alocare a granturilor.

 

Dosarele pot fi depuse la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

 

Sursa: https://maia.gov.md