Articol

25.11.2022

CREAREA FONDULUI PENTRU ANTREPRENORIAT ȘI CREȘTERE ECONOMICĂ A MOLDOVEI, APROBATĂ ÎN PRIMA LECTURĂ DE PARLAMENT

 La 17.11.2022, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, în prima lectură, crearea Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei (FACEM) cu statut de subdiviziune internă în cadrul I.P. ODA. Crearea FACEM este prevăzută în modificările propuse de Guvern a fi operate la Legea nr. 179/2016 cu privire la întreprinderile mici şi mijlocii.

În cadrul discuțiilor din plenul Parlamentului a fost menționat că FACEM va aplica instrumente de finanțare a ÎMM, precum credite, compensarea totală sau parțială a costurilor creditelor, alte mecanisme de finanțare.

FACEM va fi finanțat din alocările de la bugetul de stat, mijloacele financiare oferite de către partenerii de dezvoltare și donatori – în formă de credite, asistență financiară și tehnică, granturi. De asemenea, FACEM va fi completat și din contul veniturilor obținute din creditare și recreditare, precum și din investirea mijloacelor financiare disponibile. Mărimea fondului pentru anul curent este de 70 de milioane de lei. Guvernul își propune ca pe parcursul următorilor trei ani capitalizarea fondului să ajungă la circa 2 miliarde de lei.

Proiectul urmează să fie votat și în lectura a doua. Ulterior Regulamentul Fondului va fi aprobat prin Hotărâre de Guvern.

 

Sursa: https://odimm.md/ro