Articol

22.04.2022

COMPANII CARE EXPORTĂ SAU INTENȚIONEAZĂ SĂ EXPORTE PRODUSE ȘI SERVICII, AU PRIMIT FINANȚARE DE STAT

Companii din Republica Moldova care planifică extinderea pe piețe externe de desfacere, au primit finanțare nerambursabilă în valoare de 753 562 lei prin intermediul Programului de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizare.

Suma disponibilă în anul 2022 pentru susținerea companiilor orientate spre export va fi suplinită cu 50 milioane lei, valoarea totală constituind 70 milioane lei.”

Acest lucru a fost anunțat astăzi de către Ministrul Economiei, Sergiu GAIBU, în cadrul Comitetului de coordonare al Programului de susținere a afacerilor cu potențial de creștere și internaționalizare, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

 

În cadrul evenimentului, a fost oferită finanțare nerambursabilă pentru 7 companii care intenționează să-și dezvolte capacitățile de export prin implementarea standardelor ISO 9001, elaborarea strategiilor de marketing, crearea componentelor de vizibilitate precum și introducerea altor elemente care facilitează prezența pe piețe externe.

Dumitru Pîntea, Director interimar ODIMM, a accentuat importanța internaționalizării afacerilor pentru economia națională, menționând că Comerțul internațional este un factor determinant pentru creșterea economică a țării, iar unul din scopurile Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii este stimularea accesului mediului antreprenorial în orientarea spre internaționalizarea afacerilor”.

Companiile finanțate deja exportă cu succes în Romania, Cehia, Germania, Elveția, Ucraina și Spania, totodată planifică să-și extindă activitatea pe noi piețe de desfacere și identificarea noilor parteneriate cu integrarea în noi lanțuri valorice. Acestea activează în sectorul agroalimentar, industrial și servicii, fiind localizate în Chișinău, Bălți și Cimișlia.