Articol

27.08.2023

Circa 50 de mii de familii vulnerabile vor primi vouchere pentru electrocasnice mai eficiente energetic în cadrul unui program UE-PNUD

Guvernul Republicii Moldova a aprobat două regulamente care stabilesc cadrul de reglementare pentru două inițiative testate de PNUD Moldova, în cadrul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană. Programele vor fi ulterior preluate de Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE).

 

Cu un buget estimativ de 5,8 milioane de dolari, Programul Rabla electrocasnice va oferi un sprijin financiar de până la 80% din costul unui frigider, aragaz electric, mașină de spălat rufe pentru circa 50 de mii de familii vulnerabile. Beneficiarii vor trebui să contribuie cu 20% din contravaloarea respectivului echipament. De asemenea, vor fi oferite și vouchere gratuite pentru becuri LED.

 

Programul de modernizare a sistemului intern de distribuție a agentului termic pentru încălzire și alimentare cu apă caldă menajeră prevede alocarea de Uniunea Europeană a unui milion de dolari pentru eficientizarea consumul de energie în cazul a aproximativ 450 de apartamente din patru blocuri multietajate din Chișinău, selectate în baza unui concurs public. Contribuțiile beneficiarilor de 20% vor fi colectate de AEE, bani care vor fi refolosiți pentru alte inițiative similare.

Sursa: https://www.undp.org