Articol

04.03.2023

Alte 22 de noi afaceri susținute de stat pentru investiții în echipamente moderne și energie verde

22 de antreprenori, afacerile cărora au fost aprobate pentru finanțare în cadrul Programului de Retehnologizare și Eficiență Energetică, au semnat astăzi contracte cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). Întreprinderile vor accesa granturi de până la 2 milioane lei din partea statului pentru optimizarea consumului de gaze și energie electrică prin înlocuirea echipamentelor învechite cu unele moderne sau prin instalarea de surse alternative de energie.  Valoarea totală a investițiilor ca urmare a implementării proiectelor investiționale constituie circa  52 milioane lei, dintre care finanțare nerambursabilă este de circa 22 milioane lei.  Din numărul total de companii, 15 își desfășoară activitatea în mediul rural, iar 7 în mediul urban.

Din numărul total de afaceri,  13 companii vor accesa granturi de până la 1,5 milioane lei pentru eficiență energetică, care constituie 50% din costul investiției, banii fiind utilizați pentru achiziționarea panourilor fotovoltaice pentru producerea curentului electric.

Pe parcursul a 7 luni de implementare a Programului de Retehnologizare și Eficiență Energetică, 63 de agenți economici au accesat finanțare nerambursabilă în valoare de circa 55 milioane lei.

Reamintim faptul că depunerea aplicațiilor pentru accesarea suportului financiar sub formă de grant se realizează online în regim continuu.

Agenții economici, interesați de acest mecanism de suport,  beneficiază de expertiză gratuită în identificarea necesităților energetice și asistență pentru aplicarea la Program.

Sursa: https://www.oda.md