Articol

01.07.2023

Alte 200 milioane de Lei vor fi oferite din bugetul național pentru a subvenționa pierderile suferite de agricultori

Vicepremierul Vladimir Bolea a anunțat la întâlnirea cu Asociația „Forța Fermierilor” că au fost identificate din bugetul de stat alte 200 milioane de Lei ce vor fi distribuite agricultorilor pentru subvenționarea costurilor îngrășămintelor, utilizate în toamna anului 2022. Această decizie reconfirmă angajamentul Guvernului de a subvenționa pierderile suferite de agricultori, pe fundalul crizei regionale care a generat fluctuații zilnice ale prețurilor de pe piața mondială la produsele agricole.

 

„Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare împreună cu Guvernul rămân ancorate în necesitățile agricultorilor și luăm în considerare solicitările acestora. Din acest motiv, suma de 200 milioane de Lei va fi orientată preponderent agricultorilor micro și mici, pentru a putea interveni în mecanismul de formare a prețurilor. Această sumă va putea fi majorată odată cu identificarea noilor resurse financiare, lucru asupra căruia lucrăm neîntrerupt”, a comunicat Vladimir Bolea.

 

Reamintim că până acum Guvernul a întreprins un șir de acțiuni în beneficiul tuturor afacerilor agricole: a aprobat modificările la Legea TVA, așa încât agricultorii să poată recupera încă peste 330 de milioane de lei din TVA; a alocat fondului de subvenționare peste 1.6 miliarde lei (de la începutul anului și până în prezent, în conturile beneficiarilor de subvenții au fost debursate cca. 760 milioane lei pentru cererile de acordare a subvențiilor pe diverse mecanisme de stimulare); a sporit viteza de procesare a cererilor de subvenționare; monitorizează constant tranzitul și importul de cereale.

 

Sursa: https://maia.gov.md/ro