Articol

13.08.2023

Agricultorii pot obține subvenții în avans de până la 4 mln de lei. Regulamentul, publicat în Monitorul Oficial

Agricultorii pot obține subvenții în avans din partea statului, în valoare de până la 4 milioane de lei (200 de mii de euro), pentru dezvoltarea agriculturii și mediului rural. Regulamentul privind măsurile de subvenționare în avans și condițiile specifice de eligibilitate a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial, transmite MOLDPRES.

Subvențiile vor fi oferite din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural și vor putea fi solicitate de fermierii micro și mici, persoanele care desfășoară activități în mediul rural sau activități agricole, unitățile administrativ-teritoriale și instituțiile de învățământ cu profil agroindustrial.

Potrivit documentului, un solicitant va putea beneficia de până la 4 milioane de lei pentru îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice rurale, înfiinţarea plantațiilor, modernizarea exploatațiilor zootehnice, transfer de cunoștințe, inovare și formare.

Pentru tinerii fermieri, femeile fermiere, migranții reveniți sau cei care gestionează gospodării țărănești, statul prevede subvenții majorate cu 10-15%. Cererile de subvenționare în avans se vor depune la subdiviziunile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Subvențiile se vor acorda în tranșe, în baza proiectelor investiționale evaluate pozitiv de către AIPA.

Sursa: http://www.monitorul.gov.md