Articol

05.10.2024

Decizii ale Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare – 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței din 1 octombrie, Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a aprobat o serie de decizii aferente protecției consumatorilor și pieței de capital, inter alia:

I. Protecția consumatorilor:

  • În cadrul procedurii administrative inițiate prin petiția depusă de către un consumator, CNPF a constatat drept practică comercială incorectă, acțiunile BC „VICTORIABANK” SA în partea ce vizează afișarea distinctă a ratei dobânzii la momentul încheierii contractelor de depozit/etapa prealabilă încheierii acestora, decât cea aplicată în mod efectiv. De menționat că în procesul examinării petiției, banca a reparat eroarea admisă prin ajustarea sistemului informațional și eliminarea inconsecvențelor în raport cu informarea consumatorului. Totodată, pentru încălcarea constatată, va fi inițiată procedura legală conform Codului contravențional.

II. Autorizare:

  • Aprobarea Prospectului de ofertă publică pe piața primară de obligațiuni emise de Primăria mun. Ceadîr-Lunga, UTA Găgăuzia, cu următoarele caracteristici: obligațiuni nominative, nematerializate, neconvertibile, garantate prin veniturile unității administrativ-teritoriale, de clasa II, cu termen de circulație 3 ani, volumul emisiunii 5 000 000 lei, în număr de 5 000 unități, cu valoarea nominală de 1 000 lei per obligațiune, cu rata dobânzii flotantă, conectată la rata medie ponderată a dobânzii la valorile mobiliare de stat (bonuri de trezorerie cu termenul de circulație de 364 zile), calculată conform prevederilor prospectului,  + marja fixă de 1,5% (constantă pe durata termenului de circulație a obligațiunilor), fiind achitată semi-anual. Oferta publică menționată va derula în perioada de 30 zile de la lansarea ofertei, cu posibilitatea închiderii anticipate a acesteia, la decizia Primăriei mun. Ceadîr-Lunga (Emitentul), în cazul în care toate obligațiunile oferite vor fi subscrise integral.  Prospectul va putea fi consultat la sediul Intermediarului — BC „Victoriabank” SA (adresa str. 31August 1989, nr. 141, MD-2004, mun. Chișinău, Republica Moldova) și la sediul Emitentului — Primăria mun. Ceadîr-Lunga (adresa Republica Moldova, UTA Găgăuzia, mun. Ceadîr-Lunga, str. Lenin, nr. 91), pe pagina web a Intermediarului www.victoriabank.md  și pe pagina web a Emitentului www.ceadir-lunga.md , pe toată perioada de derulare a Ofertei.

Sursa: https://www.cnpf.md