Articol

25.08.2024

Diaspora Business Forum 2024: Platformă de lansare pentru afaceri locale și conexiuni internaționale

Diaspora Business Forum 2024 a reușit să reducă distanța dintre membrii diasporei noastre și mediul de afaceri din Republica Moldova, creând noi conexiuni și parteneriate. Evenimentul organizat ieri la Chișinău, a reprezentat o platformă de succes în cunoașterea oportunităților de lansarea pentru afaceri aici, acasă.

În cadrul Panelului „Lansarea unei afaceri în Republica Moldova: pași, suport, istorii de succes”, doamna Alina Cebotariov, directorul adjunct ODA, a prezentat oportunitățile pe care le oferă statul prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

Menționăm că, ODA gestionează 10 programe de granturi, dar și Programul de sprijin antreprenorial 373, programul Prima Casă, precum și facilitățile Fondului de Garantare, toate disponibile pentru cetățenii Republicii Moldova, inclusiv pentru cei din diasporă.

Un program de succes pentru diaspora este „PARE 1+2”, care atrage remitențele în economie. De la lansarea sa în anul 2010, peste 2145 de companii au fost susținute financiar, cu un suport nerambursabil de circa 470 milioane lei. Investițiile totale rezultate depășesc 1,3 miliarde lei, iar remitențele provin din 35 de țări, printre care Italia, Marea Britanie, România și Germania.
Diaspora Business Forum a fost organizat de Biroul Relații cu Diaspora în parteneriat cu UNDP Moldova, cu sprijinul financiar al Programului multilateral pentru migrație (M-MPTF) al ONU.

Sursa: https://www.oda.md