Articol

16.03.2024

Investițiile în acțiuni: 5 sfaturi de care să țineți cont atunci când investiți în acțiuni

Cu ocazia Zilei Mondiale a Protecției Drepturilor Consumatorilor, Comisia Națională a Pieței Financiare reiterează importanța informării și protecției investitorilor în ceea ce privește investițiile în acțiuni.

Investițiile în acțiuni reprezintă o oportunitate de a crește economiile, datorită dividendelor acordate de societatea pe acțiuni, sau urmare a câștigurilor din creșterea cursului de tranzacționare, dacă acțiunile sunt vândute la un preț mai mare decât cel cumpărat. Cu toate acestea, este esențial ca investitorii să fie conștienți de riscurile pe care le implicată asemenea decizii și să se informeze atunci când plasează capitalul propriu, investind în instrumentele disponibile pe piața de capital.

În Republica Moldova, investițiile în instrumentele financiare sunt intermediate de societățile de investiții (brokeri) sau, în afara bursei de valori, acestea se oficializează direct la societățile de registru. Persoanele fizice interesate să investească în acțiuni pot accesa lista intermediarilor (societăților de investiții)  prin intermediul cărora pot cumpăra acțiunile companiilor listate la bursă sau a societăților de registru, la care pot, în afara bursei, înregistra un transfer al acțiunilor deținute.

În prezent, 37 de societăți pe acțiuni se regăsesc pe platformele de tranzacționare la Bursa de Valori a Republicii Moldova. Acțiunile acestora sunt disponibile pentru a fi cumpărate pe piața reglementată sau în cadrul sistemului multilateral de tranzacționare (MTF). Mai multe informații pot fi accesate aici: (www.bvm.md, meniul Instrumente Financiare).

Totodată, Comisia Națională a Pieței Financiare încurajează investitorii să adopte o abordare prudentă și vine cu câteva recomandări privind deciziile de investiții:

1. Investiți doar banii pe care îi aveți disponibili!

2. Informați-vă cu privire la drepturile şi obligațiile Dvs. în calitate de acționar. Este crucial să fiți bine informați înainte de a lua decizia de a investi. Comisia Națională a Pieței Financiare promovează programele de educație financiară pentru a spori gradul de conștientizare și înțelegere a piețelor financiare și a riscurilor asociate investițiilor în acțiuni (mai multe detalii aici).

3. Urmăriți informațiile referitoare la societatea în care ați investit, la piaţa pe care sunt listate actiunile și la întregul context economic. Înainte de a investi în acțiuni, este important să evaluați cu atenție riscul asociat fiecărei investiții. Înțelegerea riscului și a perspectivei de rentabilitate a unei acțiuni este esențială pentru luarea unei decizii informate. Pentru a accesa datele privind indicatorii economico-financiari și alte date relevante care vizează activitatea societăților pe acțiuni, puteți accesa, în mod gratuit, date care vizează activitatea societăților pe acțiuni, la adresele: www.capital.market.md și https://emitent-msi.market.md/ro/

4. Diversificați investițiile pentru a reduce riscurile asociate investițiilor. Prin distribuirea capitalului în diferite clase de active și sectoare, puteți limita impactul negativ al volatilității pieței.

5. Exercitați-vă drepturile, inclusiv dreptul de vot. Dacă nu vă prezentați la adunarea generală a acţionarilor, alții vor decide în locul Dvs. Site-urile www.capital.market.md și https://emitent-msi.market.md/ro/ furnizează informații inclusiv cu privire la convocarea adunărilor generale.

Pentru mai multe informații și resurse privind investițiile în acțiuni și protecția investitorilor, vă rugăm să vizitați website-ul nostru oficial, la adresa: www.cnpf.md.

Mai multe detalii sunt disponibile în infograficul de mai jos.

Această notă informativă este lansată cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, marcată anual pe 15 martie.

Sursa: https://www.cnpf.md