Articol
Un program de transformare digitală a agriculturii de 10 mln lei va fi lansat în iunie de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia. Tehnologiile digitale pot transforma rapid sectorul agricol în țara noastră, sporindu-i productivitatea, competitivitatea și sustenabilitatea. Indicele digitalizării în agricultura R. Moldova este unul dintre cele mai scăzute în rândul statelor Uniunii Europene (66.8 puncte din 100), principalele bariere fiind costurile tehnologiilor, abilitățile reduse de utilizare a acestora, dar și infrastructura subdezvoltată de transmisiune a datelor.
Folosind o metodologie complexă de evaluare și selecție, autorii studiului au dezvoltat un meniu de peste 30 de tehnologii digitale (grupate în 5 ancore tehnologice) ce sunt recomandate a fi preluate de antreprenorii agricoli din Moldova. Printre acestea se numără: dispozitivele Internetului obiectelor (IoT) pentru agricultura inteligentă, dronele, programele de gestionare a agriculturii inteligente, senzorii mobili pentru colectarea datelor sau soluțiile IT pentru reziliența climatică. Lista completă a meniului de tehnologii și studiul pot fi accesate aici: https://bit.ly/3GiAznh
Transformarea digitală a sistemelor agroalimentare necesită un mediu de afaceri favorabil, investiții publice complementare, dezvoltarea „factorilor tehnologici” și investiții în capitalul uman (programe de îmbunătățire a competențelor, centre de idee, coaching în afaceri) și ferme experimentale, relevă datele studiului. Studiul demonstrează și necesitatea creării unei „magistrale digitale” care să conecteze actorii sistemului de piață prin sisteme contabile compatibile, analiză centralizată a datelor și registre electronice publice (cum ar fi MConnect Open API); investirea în infrastructura de comunicații, cum ar fi Low Range Wide Area Network (LoRaWan), care permite conexiunea la internet wireless pentru numeroase dispozitive hardware, care este esențială pentru realizarea viziunii pentru agricultură inteligentă și un „Internet al lucrurilor” (IoT); utilizarea proiectelor pilot experimentale de fermă, rețea de stații meteo; asigurarea funcționării registrelor electronice și a interconectivității; programe de formare, precum și politici adecvate și programe de finanțare.
Programul pilot de finanțare a inițiativelor antreprenoriale de transformare digitală a agriculturii cu un buget în valoare totală de 10 mln lei va fi lansat în iunie de ADMA și FTA. Condițiile detaliate ale programului vor fi comunicate ulterior.
Notă: Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID și Suedia, susține dezvoltarea economiei digitale, creative și prietenoase mediului în Moldova. Proiectul, cu un buget de 32,8 mln USD și o durată de implementare de 5 ani (2021-2026), promovează, în echipă cu partenerii cheie, inovația și noile tehnologii în următoarele sectoare strategice pentru R. Moldova — tehnologia informațiilor și comunicației (TIC), ingineria, industria ușoară, industriile creative și digital media — pentru a spori competitivitatea și integrarea acestora pe piața globală.
Sursa: maia.gov.md/ro