Articol

09.04.2022

Comercianții de cafea au fost susținuți istoric de stat!#1

Curiozitate din gama OLFIN!#1

 

Cafeaua este cea mai vîndută marfă din lume după petrol!

 

Cînd a fost adusă în Europa de venețieni, clericul local a denumit-o ,,invenția amară a Satanei”:

 

Comercianții venețieni au adus cafeaua în Europa în 1615, însă au existat numeroși opozanți care și-au manifestat reticența față de cafea în mod ,,fățiș”, numind-o ,,invenția amară a Satanei”. Clericul local a condamnat-o!, iar controversa a fost atât de mare încât s-a solicitat intervenția Papei Clement VIII. Din fericire, acesta a hotărît să guste băutura, și i-a plăcut atât de mult încât și-a dat aprobarea papală.

 

Prima cafenea europeană a fost deschisă în Veneția în 1685. Din perspectiva istorică, cafenelele erau un punct social de întâlnire important în Europa, iar apariția lor a încurajat numeroase transformări culturale și politice pe parcursul secolelor al XVII-lea și XVIII-lea, Mai mult, cafenelele erau populare în rândul filosofilor, anticarilor și istoricilor ca locuri în care oamenii de știință care împărtășesc aceeași viziune să se întilnească, să citească, să învețe de la ceilalți și să dezbată. Revoulția Franceză a fost planificată în cafenea!

 

În SUA, se spune că după Partida de Ceai de la Boston și izbucnirea conflictului ce avea să ducă la independența Coloniilor americane, americanii au renunțat la ceai și au început să consume mai multă cafea. Creșterea consumului de cafea s-a datorat atât scăderii importurilor de ceai din Anglia, ca urmare a conflictelor, cât și dorinței de a-i sabota pe englezi – cum consumul de ceai nu mai era patriotic, americanii au preferat cafeaua. Există și un document care atestă acest fapt: într-o scrisoare dedicată soției sale, John Adams, al doilea președinte american, spune că iubește ceaiul, dar că va trebui să se obișnuiască să bea cafea, căci consumul de ceai devenise nepatriotic.

 

,,Oamenii fericiți citesc cărți și beau cafea!” — Martin-Lugand.