Articol

16.11.2024

86 de producătoare agricole din zonele rurale au trecut la energia verde cu ajutorul Austriei, Elveției și al PNUD Moldova

86 de producătoare agricole micro, mici și mijlocii din 16 raioane ale țării și-au sporit reziliența energetică a afacerilor. În același timp, 12 ONG-uri de mediu au devenit promotori ai practicilor agricole durabile și formatori pentru 1000 de femei cu activități economice în agricultură, care au beneficiat și de un program amplu de consolidare a capacităților. Acestea sunt principalele rezultate obținute de proiectul comun al FAO și PNUD Moldova „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice, climatice și energetice”, finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare (SDC).

Proiectul și-a propus să ajute femeile producătoare agricole din zonele rurale, vulnerabile la provocările crizei socio-economice și energetice să adopte soluții de energie regenerabilă și tehnologii eficiente energetic în afacerile și gospodăriile lor. Datorită sprijinului acordat, beneficiarele și-au putut instala sisteme fotovoltaice, colectoare solare, cazane pe biomasă, precum și diverse utilaje de clasă energetică înaltă. Toate aceste echipamente le permit să economisească estimativ circa 3 milioane de lei anual, resurse pe care le vor investi în calitatea produselor și dezvoltarea afacerilor.

roiectul comun al FAO și PNUD Moldova a fost implementat pe parcursul a doi ani în 16 raioane-țintă: Telenești, Ungheni, Șoldănești, Hîncești, Sîngerei, Briceni, Orhei, Strășeni, Criuleni, Dubăsari, Florești, Rezina, Cantemir, Căușeni, Cahul și Taraclia. În această perioadă, ADA a susținut 32 de inițiative de tranziție la energia verde în valoare totală de 300.000 de dolari, care au fost înaintate de producătoarele agricole. La rândul său, SDC a alocat un buget de 586.200 de dolari pentru implementarea a 54 de proiecte de eficiență energetică. În total, suportul donatorilor a constituit circa 886.200 de dolari, care a fost oferit în formă de echipamente și servicii. Dintre soluțiile finanțate, circa 73% au fost pentru sisteme de energie regenerabilă, 13,7% — pentru echipamente de energie termică și 13,3% — pentru echipamente eficiente energetic. Contribuția medie a beneficiarelor în cadrul proiectului a constituit 31,5%.

Sursa: https://www.undp.org