Articol

22.06.2024

78 de producătoare agricole își sporesc eficiența energetică a afacerilor cu sprijinul Elveției, Japoniei și al PNUD

78 de femei care practică activități economice agricole din 16 raioane sunt ajutate de PNUD să adopte soluții de eficiență energetică și energie regenerabilă în afacerile și gospodăriile lor, cu sprijinul financiar al Elveției și al Japoniei. Suportul, în valoare totală de aproximativ 650.000 de dolari, oferit în formă de echipamente și servicii, vine să completeze efortul de consolidare a capacităților femeilor în domeniul practicilor agricole sustenabile și al eficienței energetice integrate.

Suportul oferit constă în instalarea panourilor fotovoltaice, a pompelor de căldură, a cazanelor pe biomasă, a colectoarelor solare, adoptarea diverselor măsuri de eficiență energetică în cadrul depozitelor și a încăperilor utilizate în procesul de producere, procurarea echipamentelor eficiente energetic, dar și în derularea altor acțiuni care contribuie la creșterea autonomiei energetice a întreprinderilor agricole micro, mici și mijlocii conduse de femei.

Din resursele oferite de Guvernul Japoniei, 32 de femei sunt ajutate să-și sporească reziliența energetică a afacerilor: 22 de producătoare agricole casnice vor primi tehnologii și echipamente eficiente energetic în valoare de până la 5.000 de dolari americani, iar 10 producătoare agricole mici și mijlocii — în valoare de 10.000 de dolari fiecare.

Beneficiarele au fost selectate de PNUD prin competiție deschisă. Ele practică activități economice agricole la nivel de gospodărie casnică, gestionează gospodării țărănești, întreprinderi individuale, SRL-uri și asociații de întreprinzători din raioanele Telenești, Ungheni, Șoldănești, Hîncești, Sîngerei, Briceni, Orhei, Strășeni, Criuleni, Dubăsari, Florești, Rezina, Cantemir, Căușeni, Cahul, Taraclia. Contribuția proprie obligatorie reprezintă minim 20 la sută din suma solicitată în propunerea de proiect.

În perioada martie – aprilie 2024 au fost organizate 10 sesiuni de informare despre măsurile de eficiență energetică, activitățile prietenoase mediului și aplicarea acestora în agricultură pentru aproximativ 350 de persoane din cele 16 raioane-țintă, la care au participat inclusiv actualele beneficiare.

Sursa: https://www.undp.org/ro