Articol

10.12.2023

28 milioane euro pentru dezvoltarea sectorului zootehnic și al cultivării cerealelor

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat extinderea eligibilității proiectelor investiționale care pot fi finanțate în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”, implementat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Astfel, cultivatorii de cereale și agenții economici cu activități în domeniul zootehnic vor putea obține credite preferențiale. Acest pas vine în sprijinul dezvoltării durabile a sectorului agricol, facilitând accesul la resurse financiare pentru cei implicați în producția de cereale și sectorul zootehnic.

 

Pentru a informa  agricultorii despre modificările aprobate și oportunitățile de finanțare, secretarul de stat Andrian Digolean împreună cu Iurie Brumărel, director executiv UCIMPRSVV, Livada Moldovei,  au susținut un briefing de presă privind extinderea activităților în cadrul Proiectului “Livada Moldovei”.

 

“Odată cu extinderea proiectului “Livada Moldovei “ se deschid noi oportunități pentru fermieri prin lărgirea criteriilor de eligibilitate, a subliniat Andrian Digolean. Până în prezent, fondurile erau disponibile doar pentru sectoarele horticol și vitivinicol. Cu această extindere, beneficiile, de asemenea, vor fi extinse și către fermierii implicați în activități precum zootehnia, acvacultura, piscicultura, turismul, apicultura și cultivarea cerealelor”. Astfel, cultivatorii de cereale și agenții economici cu activități în domeniul zootehnic vor putea obține credite preferențiale. În acest scop sunt rezervate 28 milioane euro.

 

“Agricultorii care au beneficiat deja de resursele financiare ale Proiectului „Livada Moldovei” au confirmat avantajele evidente ale acestuia în comparație cu alte surse de creditare. Extinderea proiectului reprezintă un sprijin concret pentru fermieri și pentru întreaga comunitate agricolă”, a menționat Andrian Digolean.

Valoarea totală a investițiilor realizate în cadrul proiectului ”Livada Moldovei” este de aproape 188 milioane euro și au fost finanțate 530 de proiecte.

 

 “Valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de 5000 Euro. Termenul de creditare este de maxim 10 ani cu o perioadă de grație de până la 4 ani. În cadrul Proiectului  sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA ”Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale și accize la importul utilajelor sau serviciilor”, a comunicat Iurie Brumărel.

 

Odată cu extinderea proiectului ”Livada Moldovei”, vor putea fi sprijinite investiții nu doar în sectorul horticol, dar și în celelalte ramuri agricole și din industria conexă, cu excepția cultivării și procesării tutunului.

În cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”, Guvernul Republicii Moldova investește în reabilitarea agriculturii 120 milioane Euro. Banii sunt un împrumut acordat de Banca Europeană de Investiții.

 

Proiectul este implementat de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Sursa: https://maia.gov.md