Articol

30.03.2024

23 de milioane de dolari investiți în reziliența rurală din Republica Moldova: IFAD și-a prezentat rezultatele proiectului

Pe parcursul a șapte ani de implementare a Proiectului de Reziliență Rurală (IFAD VII), agricultorii din întreaga țară au beneficiat de un suport în valoare de circa 23 de milioane de dolari, fonduri direcționate, în special, în vederea sporirii rezilienței întreprinderilor agricole vulnerabile față de efectele schimbărilor climatice, precum și a segmentelor sărace ale populației din zonele rurale. Infuzia financiară a IFAD a atras investiții din partea beneficiarilor, Guvernului Republicii Moldova și instituțiilor financiare partenere de circa 16,7 milioane dolari.

Miercuri, 27 martie 2024, Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD în Moldova, a prezentat rezultatele Proiectului de Reziliență Rurală (IFAD VII), implementat din anul 2017.

În cadrul proiectului, peste 55 000 de gospodării sau peste 155 000 de persoane au beneficiat de suport financiar și asistență tehnică. Din totalul creditelor și granturilor acordate pe parcursul proiectului, activitățile de producere au constituit 52% și au fost focusate pe următoarele sectoare agricole: horticultura, zootehnia, apicultura, agrofitotehnia. Astfel, a fost acordat suport financiar și asistență tehnică agricultorilor pentru procurarea utilajului agricol, achiziționarea sistemelor de irigare, dotarea cu echipament și utilaje a fermelor zootehnice, dar și procurarea utilajului pentru extragerea și procesarea mierii. Activitățile post-recoltare au constituit 42 la sută, iar asta a presupus oferirea suportului în sortarea, procesarea și păstrarea produselor agricole la rece, dar și achiziționarea panourilor fotovoltaice. Activitățile non-agricole în cadrul proiectului, care au constituit 6 %, au fost focusate spre dezvoltarea agroturismului și procurarea mașinilor de cusut pentru croitorie în cadrul suportului acordat femeilor antreprenoare.

Sursa: https://www.ucipifad.md