Articol

29.04.2023

22 de noi afaceri finanțate de stat pentru retehnologizare, eficiență energetică și ecologizare

Managerii companiilor au semnat astăzi contracte de finanțare nerambursabilă cu ODA pentru a achiziționa instalații fotovoltaice, utilaje eficiente energetic și stații de epurare a apelor uzate sau alte instrumente utile pentru modernizarea și ecologizarea afacerilor.

Din numărul total de semnatari de contracte, 17 activează în mediul rural, iar 5 sunt localizați în mediul urban. Aceștia urmează să acceseze granturi de la 500 mii lei până la 2 milioane lei prin intermediul Programelor de stat – Ecologizare a IMM sau Retehnologizare și Eficiență Energetică.

Printre beneficiari se numără și întreprinderea „OCTROM” S.R.L din satul Zârnești, raionul Cahul, care este specializată în cultivarea viței de vie. Managerul companiei, Roman Curjos, susține că “din grantul de circa 1 milion lei va achiziționa o instalație electrică fotovoltaică cu o capacitate de 100 kW care va permite înlocuirea consumului de energie convențională cu energie solară, atât de necesară pentru sistemul de irigare prin picurare a plantației de viță de vie”.

Un alt agent economic care va accesa susținere financiară nerambursabilă de la stat de circa 300 mii lei pentru ecologizarea afacerii este ”HILL & VALLEY” SRL, din satul Teleșeu, raionul Orhei, având drept domeniu de activitate turismul rural.

Administratorul Aliona Butacova  a spus că  implementarea unui sistem modern de canalizare este o necesitate stringentă pentru funcționalitatea complexului agroturistic.

„Metoda de epurare aleasă este considerată una dintre cele mai viabile, care dintr-un singur volum se produce simultan atât decantarea apei, cât și fermentarea nămolului rezultat din sedimentare. Este o instalație de tratament biologic natural a apelor menajere, care corespunde standardelor sanitare europene.”

Sursa: https://www.oda.md