Articol

13.05.2023

10 milioane lei finanțare nerambursabilă din partea statului pentru investiții în modernizare și digitalizare a afacerilor

ODA va aloca circa 10 milioane lei sub formă de grant pentru 23 de companii care vor investi în eficiența energetică, modernizarea și digitalizarea afacerilor. Astăzi managerii companiilor aprobate spre finanțare au semnat contracte de finanțare nerambursabilă pentru a achiziționa instalații fotovoltaice, utilaje eficiente energetic, licențe, softuri și sisteme de automatizare complexe de tip ERP/CMR pentru digitalizarea proceselor de producere și prestări servicii.

Din numărul total de semnatari de contracte, 12  activează în mediul rural, iar  11 sunt localizați în mediul urban. Aceștia urmează să acceseze granturi de la 500 mii lei până la 2 milioane lei prin intermediul Programelor de stat –Transformare Digitală sau Retehnologizare și Eficiență Energetică.

Printre beneficiari se numără și întreprinderea ”AVIFLORMIX” S.R.L. din satul Bardar, raionul Ialoveni, care deține un abator de sacrificare și prelucrare a cărnii de pasăre. Managerul companiei, Victor Doloscan susține că “din grantul de circa 700 mii lei lei va achiziționa panouri solare pentru a compensa cheltuielile pentru energie electrică, care odată cu sporirea capacității de producție va ajunge la 350 mii lei anual. Potrivit calculelor preliminare, compensarea rezultată în urma procesului de eficiență energetică va fi de aproximativ 30 mii lei lunar”.

Un alt agent economic, care va accesa susținere financiară nerambursabilă de la stat de circa circa 240  mii lei pentru digitalizarea afacerii, este  «EOSTIL-ART» S.R.L., din municipiul Chișinău, având drept domeniu de activitate fabricarea articolelor vestimentare. EHO este un brand de modă creat de tânărul și talentatul designer din Moldova — Evgheni Hudorojcov. Administratorul Natalia Hudorojcova a spus că  provocările prin care trece afacerea este vânzarea și livrarea articolelor vestimentare.

“Vom investi banii din grant pentru crearea unui site e-commerce cu CRM și sistem de plată integrat pentru a facilita accesul și pentru a spori vânzările colecțiilor vestimentare. Scopul nostru este să optimizăm maxim posibil procesul de creație, ne dorim ca toate clientele noastre să poată achiziționa creațiile brandului EHO By Evgheni Hudorojcov online cu prezentarea tuturor parametrilor și măsurilor”.

 

Sursa: https://www.oda.md